אצל לא מעט חיילים וחיילות מבצבץ מתחת לזרוע שמאל שרוך צבעוני, בצבע אחיד ובולט או בשילוב שני צבעים שונים. ישנם בצה"ל שרוכי הדרכה, שרוכי תפקיד, שרוכי שיטור ואפילו שרוך זהב.
מבולבלים ומחפשים קצה חוט? אל דאגה, הכנו לכם את המדריך המלא לשרוכים בצה"ל.
מסורת ענידת שרוכים על המדים קיימת כבר שנים רבות בצה"ל, ובצבאות אחרים בעולם. לכל שרוך צבע (או שניים) משלו, המעיד על סוג ההכשרה, ההדרכה או התפקיד של מי שעונד אותו. את השרוכים לא מקבלים ביום הגיוס בבקו"ם, אלא לאחר תקופת טירונות והכשרה לתפקיד. את רוב השרוכים עונדים על כותפת צד שמאל של חולצת המדים, מלבד חיילי תזמורת צה"ל, שאת השרוך שלהם הם עונדים על כותפת ימין. השרוך הוא חלק בלתי נפרד מהמדים המדוגמים - מרגע שמקבלים אותו עונדים אותו גם על מדי א' וגם על מדי ב'.
חשוב לציין שלא כל החיילים בצה"ל עונדים שרוכים. את השרוך מקבלים בעלי תפקידים מסוימים עם סיום ההכשרה שלהם כאות להסמכתם וכאמצעי זיהוי לתפקיד שאותו הם ממלאים.
שרוך כחול - אם ראיתם את השרוך הכחול בשילוב מדים בצבע זית, של חיל היבשה, מדובר בשרוך של מאבחנ/ת פסיכוטכנית או של סמלי מחלקות בבה"ד 7.
אם השרוך הכחול שראיתם היה על חייל לבוש במדים של חיל הים, דעו שזהו מפקד בבה"ד חיל הים.
שרוך כחול-אדום - שרוכים בצבעי אדום וכחול הם שרוכים ששייכים למשטרה הצבאית. שוטרים צבאיים ולוכדי עריקים עונדים שרוך שבו שני הצבעים עומדים בפני עצמם (השרוך משמאל).
שרוך שבו שני הצבעים שזורים יחד, שייך לבלשים, לחוקרי מצ"ח ולרכזי מודיעין. ללוחמי המעברים של המשטרה הצבאית היה בעבר שרוך נוסף, ששילב את אדום וכחול במקטעים, אך הוא אינו בשימוש כיום.
שרוך ירוק-אדום - את השרוך הזה תוכלו למצוא אצל מדריכי ומדריכות אוכלוסייה לשעות חירום (מאלש"ח/ית) - מערך שנמצא תחת פיקוד העורף.
שרוך תכלת-צהוב - קציני ומש"קי נפגעים. מערך הנפגעים בצה"ל אחראי לקשר בין חיילים שנפגעו בצה"ל ובין משפחות שכולות, לבין היחידות השונות.
שרוך תכלת-סגול - שייך לרכזי ורכזות מילואים של מערך הקישור והגיוס. במצבי חירום, מסייע מערך המילואים להשלמת הכוח הסדיר. במצבי שגרה רכזי ורכזות המילואים אחראים ללוות, לפתח ולהכשיר את חיילי המילואים, כדי לשמור על הכשירות והמוכנות שלהם לתעסוקה מבצעית או ללחימה.
שרוך כחול לבן - שרוך שכדאי להכיר ולזהות מרחוק: השרוך של רס"רי המשמעת (נגדי משמעת יחידתיים). בעיקרון, רס"ר זו דרגה בצבא, אבל זה גם השם שדבק בתפקידם של נגדי המשמעת (הם, אגב, יכולים לשרת בתפקיד זה גם בלי להיות בדרגת רס"ר). הם אחראים על שמירת הניקיון והסדר בסביבת הבסיס, אחראים על עניינים מנהליים, קיום טקסים ומשמעת החיילים המשרתים בבסיס.
שרוך זהב - שרוך חגיגי במיוחד, שאותו עונדים מזכירים צבאיים, שנמצאים בחו"ל במדי טקסים בלבד. בשגרה ובתוך גבולות הארץ, גם בוגרי קורס מש"קי משמעת עונדים את השרוך הזה.
הגעתם עד לכאן? יש מצב שגם זה יעניין אתכם:
מדים צבאיים | כומתות בצבא | תפקידים בצה"ל
מתעניינים בנושאים אחרים? נסו כאן